Select Page

In december 2012 zijn wij in opdracht van Heijmans Utiliteit/Burgers Ergon begonnen met de renovatie van de Rivierahal in Diergaarde Blijdorp. Het verblijf wordt compleet gerenoveerd voor de Dwergnijlpaarden die hier al waren gehuisvest en drie Neushoorns die na de renovatie hun intrek nemen in het verblijf. Vanuit de opdracht zijn wij verantwoordelijk voor het aanleggen van de complete sanitaire installatie van de vleugel. De installatie bestaat voornamelijk uit voorzieningen voor de dieren en water bassins.

Voor de hemelwater installatie is er gebruik gemaakt van Geberit Pluvia. In Diergaarde Blijdorp wordt er gebruik gemaakt van welwater (grondwater). Dit welwater gaat eerst door een speciaal filter alvorens het in de Dikhuidenvleugel voor vulling van de diverse bassins gebruikt wordt, zowel op het binnen- als op het buitenterrein. Aan deze installatie zijn diverse pompputten verbonden om het transport van het afvalwater te verzorgen. De verwarming van het tapwater geschiedt door een warmtewisselaar in de CV installatie. De verblijven worden allemaal voorzien van nieuwe betonnen drinkbakken waar wij de toe- en afvoer van drinkwater hebben aangebracht.

Al snel kwamen er meerwerk aanvragen binnen voor de inrichting van het buitenverblijf, uiteraard wordt niet alleen het de binnenverblijf aangepakt, maar het aangrenzende buitenverblijf ook!! Er komt een gedeelte voor de Dwergnijlpaarden en drie aparte buitenverblijven voor de Neushoorns. De installaties van het buitenterrein omvatten voornamelijk drainage, riolering en drinkwater voorzieningen maar ook een besproeiingsinstallatie ten behoeve van de buitenbassins en een modderbad voor de Neushoorns, zodat deze dieren verkoeling kunnen zoeken op warme dagen. De verzorgers kunnen de gehele drink- en besproeiingsinstallatie bedienen vanuit de dienstgang.

Het is een mooi en uniek project. Bij alles wat aangebracht wordt staat de veiligheid van dier en mens voorop. De materialen die in aanraking kunnen komen met de dieren zijn veelal robuust uitgevoerd en van zeer goede kwaliteit, om beschadiging en letsel te voorkomen. Uitstekende delen zijn uit den boze dit mag pas veelal vanaf 1800+vl. Een Neushoorn van 4500kg drukt natuurlijk alles zo stuk. Het vergt van ons iets meer aandacht om goed vanuit een andere positie de klantvraag of wens te vertalen in een goedwerkende en veilige installatie.